It’s not easy being green

kermit

Tijdens het afgelopen zoektochtevent op 16 januari moest ik aan Kermit de kikker denken. Aan zijn wanhopige klaagzang over het groen zijn. En dat hij liever rood of geel was geweest. ‘Or something much more colorful like that.’Anders zijn is niet gemakkelijk. Een innovator zijn is eenzaam. Jij ziet wel wat er moet veranderen in de wereld, maar de rest van de wereld heeft het niet door een gaat op de oude voet door. Dan ga je vanzelf aan je zelf twijfelen.

En dus vinden veel innovators dat iedereen moet veranderen. De hele organisatie moet om. Alsof het nog niet ingewikkeld genoeg was. Persoonlijk geloof ik niet zo in de grote veranderingen. Niet alleen omdat niet iedereen wil veranderen, maar ook omdat niet iedereen het kan. Je kan een topbasketballer niet zomaar tot een topvoetballer maken. Natuurlijk, er zijn overeenkomsten: het is allebei een teamsport, het is allebei met een bal, je moet er sportief voor zijn en goed gebouwd. En de interesse is er waarschijnlijk ook wel. En dus komt die topbasketballer een heel eind. Maar de absolute top? Ik denk het niet. Topklasse misschien, onderkant Jupiler-League. Maar niet de Eredivisie en al helemaal niet de Bundesliga of de Premier League.

Tijdens het zoektochtevent legde Site-directeur Geurt van de Randeraat de focus op de early adapter. Een verandering wordt pas een beweging als er mensen aan meedoen. En dus is niet de innovator belangrijk, maar de mensen die met hem meedoen. De nummer 2, 3, 4 enzovoorts. De kunst is om hen aan boord te krijgen. En dus liet hij dit filmpje zien.

De eerste volger, daar gaat het om.

Dat geeft de leider opeens een dienende rol. De vraag waarom anderen niet meedoet ligt niet bij ‘de anderen’ maar bij degene die is begonnen. De vraag is waarom er geen tweede persoon niet instapt. Wat houdt hem of haar tegen?

En dan nog: soms duurt het even voor anderen veranderen. Eenzaamheid. It’s not easy being green. Maar “green’s the color of spring, And green can be cool and friendly-like.”

 

Op 16 januari vond het derde zoektochtevent plaats in het kader van het Praktijkcongres Gebiedsontwikkeling Nieuwe Stijl. Jan-Willem Wesselink, hoofdlaborant van het Kennislab voor Urbanisme, geeft van elke bijeenkomst zijn persoonlijk verslag.